Kanser Tedavisinde Fark Yaratan Teknolojiler
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Batı toplumlarında her 8 kadından biri hayatının bir döneminde bu hastalığa yakalanıyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Abut Kebudi, kadınların en sık karşılaştığı sorun olan bu hastalık hakkında değerli bilgiler verdi.
Abut Kebudi, “Kadınlarda kanserden ölümlerde ikinci sırada meme kanseri olduğunu belirten Prof. sınavlar sırasında. Genetik ya da ailesel meme kanseri %15’e varan oranlarda görülebilmektedir. Batı toplumlarında erken teşhis bu kadar arttığı için en az tedavi ile en iyi sonuçlar alınmaktadır. Örneğin ABD’de 5 yıllık yaşam beklentisi yüzde 90 civarında” dedi. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte yeni tedavi sistemlerinin de geliştiğine vurgu yapan Prof. Dr. Kebudi, meme kanseri tedavileri hakkında değerli tavsiyeler ve açıklamalarda bulundu.
“Açık biyopsi kesinlikle gerekli olmadıkça yapılmamalıdır”
prof. Abut Kebudi, “Mutlaka gerekmedikçe kesinlikle açık biyopsi yapılmamalıdır. Çünkü bu tip biyopsiler daha sonra yapacağımız tedaviyi olumsuz etkileyebiliyor. Hastalığın tedavisi oluşturulurken tümörün biyolojik özelliklerinin yanı sıra tümörün çapının, lenf bezi tutulumunun, metastaz olup olmadığının bilinmesi çok önemlidir.
“Artık cerrahi tedavide yenilikler var. Sadece hastalığı tedavi etmek yetmez, yaşam kalitesini de düşünmek lazım!”
prof. Kebudi, “Cerrahi tedavi olarak tüm meme ve koltuk altının alındığı meme kanseri ameliyatları yapılıyordu. Son 50 yılda uygun vakalarda daha sonlu göğüs ameliyatları yapılmaya başlandı. Ayrıca göğüsten alınacak kısım büyükse veya göğse daha düzgün bir form vermek için onkoplastik göğüs cerrahisi uygulanmaya başlanmıştır. Daha önce koltuk altı bölgesi tamamen alınırken artık örnekleme ile daha sınırlı ameliyat uygulanmaktadır. Ayrıca akıllı tıp, immünoterapi vb. Yeni tedaviler de söz konusu” dedi.
prof. Kebudi, “Meme kanserini tedavi ederken çağdaş tıpta iki hedefimiz olmalı. Birincisi hastaya en yeni ve en geçerli tedaviyi uygularken, ikincisi kozmetik görünümünü hesaplamalıyız.”
Tedavi dizisindeki yenilikler
Ayrıca Prof. Artık tümördeki birçok faktöre bağlı olarak bazen Neoadjuvan Tedavi dediğimiz ilaç tedavisi ile tedaviye başlayabiliyoruz.
“Genetik danışmanlık alınmalı”
prof. Dr. Dr. Kebudi, genetik mutasyonun öneminin de altını çizdi. Meme kanseri tedavisinde genetik yapının değeri ile ilgili olarak “Genetik mutasyon tespit edildiğinde mutlaka genetik danışmanlık alınmalıdır. Çünkü genetik mutasyon sadece ilgili hastanın geleceğini ve riskini etkilemekle kalmıyor, yakın aile bireylerini de olumsuz etkileyebiliyor” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı